TÜZELŐANYAGOK

A pellet alternatív megoldását jelenti, ahol fontos, hogy automatizálható lehessen a fűtési rendszer.
TÜZELŐANYAGOK
Pellet tüzelőanyag

A pelletet kis hengerek alkotják, melyek a fafeldolgozáskor keletkező (60% keményfa, 40% puhafa) szárított, összepréselt hulladékból keszülnek. Ha pellettel tüzel, akkor egy természetes, megújuló, biológiai alapú energiahordozót használ, amely kémiai adalékokat vagy mesterséges kötöanyagokat nem tartalmaz (Lignin tartja össze a faforgácsot, ami a fa természetes alkotóanyaga). A feldolgozás során a nedvességtartalom a minimumra csökken, ami garantálja a tökéletes égést és magas hőteljesítmenyt eredményez.

napraforg2

NAPRAFORGÓ

pellett

FA

Számottevő előnyök

A pellet remek, természetes tüzelőanyag, mely magas hőteljesítménnyel rendelkezik, emellett olcsó, könnyen szállítható és tárolható.
Hasonlítsuk csak össze a pelletet a gázzal!

Hasonlítsuk össze a pelletet a gázzal!
2kg pellet kb. 1 m³ gáz
650 kg pellet csak 1 m³
3 m³ pellet 1200 m³ gáz
A fa pellet általános jellemzői az alábbi táblázatban láthatók
Méretek: kb. átmérő: 6-10 mm / hossz: 10-35 mm
Energiatartalom: 4,7-5,0 kWh/kg (16,9-18,0 MJ/kg)
Nedvességtartalom: Kb.10%
Hamutartalom: kb. 0,5% (fa pellet)
Alapanyagok: fűrészpor, faforgács
Ömlesztett sűrűség: 650-700 kg/m³
Helyigény: 1m³ = 650 kg
Összehasonlítás más fűtőanyagokkal: 1m³ földgáz = 2 kg pellet
3m³ pellet = 1030 m³ gáz
1m³ földgáz = 2 kg pellet
3m³ pellet = 1030 m³ gáz

GYAKORI KÉRDÉSEK

A fa egy olyan alapanyag, amelyet az ember ősidők óta használ, hogy az energiát nyerjen belőle. A legtöbb régiót erdők borítják Ez azt jelenti, hogy több millió hektár erdő – és az erdő csak növekszik. Ezért a fa egy olyan üzemanyag, amely mindig rendelkezésre áll regionális szinten. Ezt az üzemanyag forrást nem érintik a más üzemanyag-válságok. A normál fához képest, gyakorlatilag páratartalom mentes és a rendkívül magas a hőhozama a valós hozam közel 90%.

A pellet tüzelőberendezések száma rohamosan növekszik évről évre a környező országokban és Magyarországon is egyre több magánszemély és vállalkozás átáll erre a környezetbarát és olcsó fűtési rendszerre. Mindeközben tucatnyi gyár és pellet készítő vállalkozás alakult és alakul, továbbá sokszor lehet találkozni a keleti piacról származó fapelletekkel, melyet számtalan ékesítésre szakosodott vállalkozás kínál országszerte a felhasználóknak. Mégsem egyszerű jó minőségű és elfogadható áru pellethez jutni, mert ezen a rohamosan növekvő piacon még nincs meg a megfelelő információáramlás a vevő és eladó között.

 

A pellet 100%-ban természetes anyagokból készül préselés útján. A fa darálékot a nagynyomáson kiváló lignin köti össze, egyéb kötőanyagot csak kis mértékben tartalmazhat.

 

Megújuló energiaforrásként széndioxid semleges, mert a fa élete során annyit köt meg, mint amennyit elégetése során bocsát ki, így nem növeli az üvegházhatást.

 

650 kg pellet = 1m3 Kb. úgy számolhatunk, hogy a pellet tárolót akkorára kell építeni (köbméterben), ahány KW fűtésigénye jelentkezik az épületnek.

 

A pellet tároláshoz szorosan kapcsolódik a pellet szállítás logisztikája. Ma már az európai országok nagy részében megtalálható a pelletipar, amely gondoskodik a kis és nagy felhasználók pellet igényeinek kiszolgálásáról. Ezért szerencsére nem kell nagy távolságokra szállítani a pelletet, de nagyobb távolságokról is gazdaságosan szállítható, a korszerű rakodási technikának köszönhetően.

A végfelhasználó igényeihez mérten létezik zsákos kiszerelés (jellemzően 15kg-os neutrális zsákban) és ömlesztett rendszerű, úgynevezett Big-Bag (600-1000Kg/zsák), illetve pneumatikus teherautós szállítású. Ha az országos terjesztési hálózat jó, akkor eldönthetjük, hogy milyen rendszerben és milyen ütemezésben kívánjuk megvásárolni a felhasználandó pelletünket és azt is kigondolhatjuk, hogy szeretnénk azt tárolni és tüzelőberendezésünkhöz juttatni.

A tüzipelletek természetesen nedvességre fokozottan érzékenyek ezért tárolásuk és csomagolásuk tervezésekor ez nagyon fontos szempont. A nedvességet kapó pellet használhatatlanná válik.

A legegyszerűbb tárolás, ami egyben a legtöbb élőmunkát is igényli a zsákos tárolás. Ebben az esetben könnyen számítható és tervezhető a tároló kapacitás, de a zsákokat a kezelőnek kell a meghatározott időnként a pellet tárolására szolgáló garatba önteni. Big-Bag zsákok mozgatása csak géppel lehetséges, ami egy családi házban általában nem elérhető. Pneumatikus teherautóval történő szállítási mód az egyik legkorszerűbb szállítási és tárolási lehetőség. A pellet szállító teherautó akár 20m távolságra is képes betölteni a pelletet a tárolóba.

A biomassza biológiai eredetű szerves anyag tömeg.

Nagy lehetőség van a biomassza energetikai célú felhasználásának növelésében. Biomassza 5 nemzetgazdasági szférából származhat: növénytermesztésben és erdészetben képződő melléktermékekből, állattenyésztésből, élelmiszeriparból (növényolaj-iparból), és a kommunális és ipari hulladékokból.

A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás (fenntartható fejlődés). Mivel ezek a biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, vagyis rövid életciklusban általában 1 éven belül újból megtermelődnek, használatuk esetén bányászott energiahordozók takaríthatók meg (kőszén, földgáz, kőolaj). Így a megtakarított fosszilis energiahordozók nem fokozzák a levegő szennyezettségét és a CO2 tartalmának növekedését (üvegház-hatás, globális felmelegedés).

A megújuló energiaforrások és ezen belül a biomassza fokozott alkalmazására nemcsak a fenntartható fejlődés miatt van szükségünk, hanem nemzetközi vállalásaink is erre köteleznek. Nemzetközi kötelezettségeink két területen jelennek meg: egyrészről a környezetvédelem területén, másrészt az energetika területén. Magyarországon adott a jó föld, a jó környezet a biomassza termeléshez.

A vidékfejlesztésen is nagyot lendíthet, ugyanis az energianövények termelésével a földek jelenleginél nagyobb része gondozott, kultúrállapotban tartható. A megtermelt biomassza feldolgozására alkalmas gépeket, eszközöket gyártó ipar is kialakul. Magyarország előnye abból is származhat, hogy évek óta egyfajta faültetési program zajlik (erdő, gyümölcsös). Felkészültek vagyunk például az energiaerdő telepítésére is.