Vákumcsöves napkollektor

 

Árlista Termékleírás:

 

 

Pályázathoz szükséges minősítések

Vákuumcsöves napkollektorokat HMV és fűtés rásegítésre használjuk. Egyik óriási előnye, hogy a szórt fényben is képes energiát termelni ezért téli fűtésrásegítésnél inkább ezt javasoljuk sík kollektor helyett. Magyarországon vákuumcsöves napkollektorokból rengeteg típus kapható, ezek teljesítmény szempontjából közel egyformák. Jó néhány típus a márka nevét leszámítva teljesen egyforma, még az is előfordulhat, hogy ugyanabban a gyárban készítették.

 

 

Az általunk kínált vákuum csöves napkollektorok a mai magyarországon forgalmazott 0-6 bar közötti üzemi nyomásnál használható kollektorokkal ellentétben 0-8 bar között üzemeltethetőek, ezért nyomás alatti zártkörös tágulási tartállyal szerelt rendszerekhez kiválóan alkalmazhatóak.

 

Telepítési technológia többféle is létezik, vannak akik az un drain back rendszerben kivitelezik a solar rendszert. Kollektoraink műszaki adottságait tekintve kiválóan alkalmazhatóak így is bár ez a technológia nem mindenhol alkalmazható és az eredményességéről is megoszlanak a szakmai nézetek. Előnyei, hátrányai vitatottak.

A napkollektoroknál használt anyagok szempontjából fontos a korrózió elleni védelem. Kollektoraink csővezetéke nagy tisztaságú rézből, a csövek üvegből, a gyűjtő burkolata alumínium vagy rozsdamentes anyag, a tartószerkezet minden esetben rozsdamentes acélból készült.

Drain back rendszernél, ha vízzel van feltöltve a rendszer számolni kell a vízkő okozta problémákkal, illetve a fagyveszéllyel. Gondoskodni kell a megelőzésről,  megelőzendő a napkollektor túlzott felmelegedése. Fagyálló használatánál meg kell gátolni a túlmelegedést, mert a fagyálló többszöri forrás után savasodik.

 

Kollektoraink soros ill. párhuzamos kapcsolásával különböző méretű teljesítményű napkollektor mezők alakíthatóak ki egy egyszerű 20 csöves kollektoros melegvíz rendszertől a nagy felületű szállodák, társasházak melegvíz illetve fűtésrásegítésére.

A kollektorokban nagyon kis mennyiségű folyadék kering. Egy 4,4 nm felületű 30 csöves kollektorban 1 liter amit keringető szivattyúval csőrendszeren keresztül juttatunk a tárolóba (a mai népszerű nevén: puffer tárolóba). Ha a kollektorban magasabb a hőmérséklet mint a tárolóban vezérlésünk bekapcsolja a szivattyút.

A vákuumcső egy vastag és egy vékonyabb üvegcsőből áll. A vákuum cső átmérője 58mm és 1800mm hosszú. Vannak ettől eltérő típusok  /pl.47 x 1500 cső/ ami leadott teljesítményét tekintve nem annyira praktikus. Közel hasonló ára és jóval kisebb teljesítménye miatt nem igazán terjedt el hazánkban. A 70 mm átmérővel rendelkező 1700-1900 mm hosszú heat pipe csövek jóval drágább típusok, teljesítményben lényegesen jobbak viszont megtérülés szempontjából az 58-1800-as modelleket ajánljuk.

A vákuum cső anyagának formájának, beépítésének köszönhetően ellenáll akár 25mm jégesőnek is. A külső cső átlátszó, a belső cső fény és hő elnyerő bevonattal készült. Mindkét cső borszilikát. A két cső között megfelelő technológiával elvonták a benne található levegőt, ezzel a vákuummal télen-nyáron, függetlenül a külső hőmérséklettől a csövekben található „heat pipe” kiválóan hasznosítja a Nap sugarait. Ha a vákuum megszűnik a cső alján lévő fényes ezüstszínű bárium réteg kifehéredik. Ezeknek a csöveknek a cseréje nem igényel gépészeti beavatkozást, a csövek egyenként házilag is könnyedén cserélhetőek.

 

Tartókeret: Alap tartókeret ferdetetőre való szerelésre alkalmas de rendelkezésre áll állvány szerkezet is amivel lapos tetőre is felszerelhető.

 

Az 58-1800 "Heat Pipe" típusú napkollektor árak nem tartalmazzák a 15.600Ft+ÁFA/db tartó szerkezetet,
amely a stabil összeszereléshez szükséges!
Napkollektor ár tartalmaz 1 db gyűjtőt és típustól függő darabszámban vákuumcsövet.

 

 

Sajnos nincs ilyen termék

Az árak az EUR/HUF árfolyam változásával modosulhatnak.

 

 

Kapcsolat

Ha kérdése van használja az alábbi kapcsolatfelvételi formunkat vagy érdeklődjön egyéb elérhetőségeinken.