Szélenergia

Kétségtelenül a szélenergia talán a legnépszerűbb megújuló energiaforrás a világon. Jelentős potenciált hordoz magában, mely széles körben elérhető a világ számos pontján.


Hazai viszonylatban a szélenergiával kapcsolatos kép sajnos nem ilyen tiszta. Ennek oka, hogy hazánkban az átlagos talaj közeli szélsebesség nem túl magas. Magyarország földrajzi elhelyezkedésének következtében a mérsékelten szeles országok csoportjába tartozik. Ebből kifolyólag a légmozgásban rejlő energia kihasználása kevésbé lehet hatékony, mint más szelesebb országokban. Így mindenkinek, aki szélkerék telepítésén gondolkodik, célszerű egyedileg, a kijelölt helyszínre vonatkozóan megvizsgálni a telepítés gyakorlati lehetőségeit.A szélkerék működése

A szélturbinákat rendszerint egy "árbocra" vagy otthoni felhasználás esetén gyakran a háztetőre szerelik. Léteznek igen különleges elven működő szélgenerátorok is, de azon típusok, melyekkel jelenleg a mindennapokban találkozhatunk, a szél mozgását alakítják forgómozgássá, és ezt a forgó mozgást használják a villamos energia termelésére a következőképpen:

1. A szél áramlása a repülőgép légcsavarjához hasonló lapátokat megforgatja;
2. A szélkerék lapátjai egy tengelyhez csatlakoznak, mely így szintén forgásba jön;
3. A tengely egy generátorhoz kapcsolódik, mely alacsony feszültségű egyenáramot állít elő;
4. Az áram egy úgynevezett inverteren keresztül jut a villamoshálózatba, mely az egyenáramot a háztartási készülékek számára is felhasználható váltakozó árammá alakítja át.


A megtermelt energia mennyisége számos tényezőtől függ:

A szél erősségétől, hiszen ez hordozza magát a kiaknázásra kerülő energiát.
A szélturbina lapátjainak kialakításától, de legfőképpen azok jellemző méretétől, az átmérőtől.
A torony magasságától, hiszen minél magasabban tudjuk elhelyezni a szélgenerátor lapátjait, annál jobban ki lehet szűrni a domborzati, esetleg épített környezet zavaró hatásait.
A levegő sűrűségétől, mert minél sűrűbb a levegő, annál nagyobb erőt tud kifejteni a lapátokon. Tehát minél kisebb a tengerszint
feletti magasság, annál jobbak a lehetőségeink.Szélturbinák tipusai:

Az elmúlt évek robbanásszerű fejlődése során számos eltérő kialakítású szélgenerátort ismerhettünk meg. Ezeket az alábbi három fő csoportba soroljuk:

1. Vízszintes tengelyű szélgenerátorok
Ez a legáltalánosabban elterjed kialakítás. A repülőgép légcsavarjához hasonló turbinalapátok és a generátor egy torony tetején helyezkednek el.
2. Függőleges tengelyű szélgenerátorok
A forgó tengely ebben az esetben függőlegesen áll. Ennek előnye, hogy a szélturbinát nem kell a szél irányába állítani.
3. Egyéb, különleges kialakítású szélturbinák
A szélenergiájának kihasználására nem csak a fenti két kialakítás és ezek módosított formái lehetségesek. Számos egyéb különleges megoldás létezik. Az egyik talán legérdekesebb megoldás, amely a testek saját frekvenciájából adódó rezonanciát használja ki energia fejlesztésére. A fejlesztők szerint ez a megoldás akár 10-30%-al is hatékonyabb lehet a hagyományos megoldásoknál.